De functie van packshots

Er was laatst een klant die out of the blue voorstelde om de packshots te laten vervallen. Nu zijn staan we altijd open voor nieuwe invalshoeken en houden we wel van rigoreuze beslissingen maar deze deed ons twijfelen. Maar waarom? vroegen wij. Het antwoord was even kort als duidelijk; Omdat we al zoveel beeld hebben, en aan die modelfoto’s heeft de klant toch genoeg? Tja, dat zou natuurlijk kunnen. Maar het leek ons verstandig om te onderzoeken aangezien deze klant vrijwel volledig afhankelijk was van de online sales.

In een kort onderzoek bij de doelgroep bleek het tegendeel bewezen, de packshot is belangrijk. Alhoewel het even duurde voordat men onder woorden kon brengen waarom. Het blijkt dat het bekijken van de packshot te vergelijken is met het moment dat je in een winkel staat met een artikel op een hangertje voor je neus, overwegend of het item iets voor jou kan zijn. Een cruciaal moment, blijkt later. Want als we vragen naar de modelbeelden dan vinden ze die allemaal even belangrijk, als niet belangrijker. Alleen zag de doelgroep de modelbeelden eerder als verleiding, als inspiratie, als ‘droom’. De packshot is realiteit; past mij dit of niet? De beelden met model zijn te afleidend om deze beslissing te maken.

Toch boeiend, zo’n ogenschijnlijk klein onderdeel van een e-commerce omgeving, die toch blijkbaar zoveel functie in zich heeft. Who knew… Het inspireert ons wel weer om nog harder te werken aan ons visual analytic tool. To be continued….

Ezra Langendorff, Chef de l’équipe

Ezra Langendorff